A&OW > Geografie en Toerisme > Alumni

Leuvense Alumni Geografie en Toerisme (LAGT)

Science@Leuven: Vereniging van Afgestudeerden van de faculteit Wetenschappen

De Vereniging van Leuvense GeografenLAGT (Leuvense Alumni Geografie en Toerisme) is één van de vele kringen van Leuvense afgestudeerden. Sinds 2006 werken de vijf bestaande wetenschapskringen samen als Science@Leuven. Deze samenwerking beantwoordt beter aan de gewijzigde onderwijs- en onderzoeksrealiteit in onze faculteit.

Elke deelvereniging blijft activiteiten organiseren maar stellen ze nu open voor alle leden van Science@Leuven. Bovendien zorgt deze laatste voor overkoepelde activiteiten, uitgaven en thematische reizen voor alle deelverenigingen. Dat bevordert het vakoverschrijdend netwerken en verbreedt de kijk op ons eigen vakgebied. Zonder meer een troef – zo niet een vereiste – op de hedendaagse arbeidsmarkt! Alle leden zijn uiteraard ook lid van Alumni Lovanienses en kunnen aansluiten bij regionale of thematische Alumniverenigingen.

‘De hoofdtaak van Alumni Lovanienses is het informeren van de oud-studenten en de vrienden van de KU Leuven over de wetenschappelijke, onderwijskundige, culturele en sociale actualiteit binnen de universiteit.’ aldus voorzitter Frans van Daele op de website van de vereniging. Daarnaast bieden alumnikringen ideale mogelijkheden om de banden te onderhouden (of te vernieuwen) tussen ex-medestudenten en het leven en werken aan onze Alma Mater.

Emeritaatsviering professor Chris Kesteloot, zaterdag 9 maart 2019

Op 9 maart vieren we het emeritaat van Chris Kesteloot. Doorheen zijn carrière was Chris een ontdekkingsreiziger van het land tussen academie en samenleving. Hij was niet alleen academisch onderzoeker, maar ook een publiek intellectueel en maatschappelijk activist. Hij deed veel beleidsrelevant onderzoek, maar stond ook op de barricades voor academische vrijheid en ‘slow science’, en waarschuwde voor de perverse effecten van academische competitie en neoliberalisering.

Alumnileden krijgen meer info per mail. Ben je geïnteresseerd om aan deze activiteit deel te nemen maar heb je nog vragen ? Stuur gerust een mail naar .

Top

Bestuur en coördinaten

Voorzitter
Gert Verstraeten
 tel. 016/32.64.11
 

Contact met universiteit

 Jean Poesen
 tel. 016/32.64.25
 

 An Steegen
 tel. 016/32.24.29
 

 Gerard Govers
 tel. 016/32.64.23
 


Overige bestuursleden

 Dirk Vanderhallen
 tel. 016/58.17.96   0486/60 70 55
 

Penningmeester-secretaris

 
 

Redacteur kringnieuws Science
 Tom De Ryck
 tel. 03/664.56.11
 

Top

Komende activiteiten

 • worden aangekondigd via email en via de nieuwe nieuwsbrief van Science@Leuven.
 • Emailadressen veranderen voortdurend. Help het bestuur om jouw correct emailadres of dat van andere jaargenoten door te geven aan onze secretaris Ivo Siebens. Om je over onze activiteiten op de hoogte te kunnen brengen is dat onontbeerlijk.

Voorbeelden van voorbije activiteiten van de Vereniging van Leuvense Geografen

Fietstocht in en rond Aarschot doorheen de Demervallei, zaterdag 21 oktober 2017

najaarsactiviteit lagtDe najaarsactiviteit van de Leuvense alumnivereniging voor geografie en toerisme (LAGT) ging door op zaterdag 21 oktober. Op het programma stond een fietstocht in en rond Aarschot doorheen de Demervallei. Eind 2016 werd voor de Demer- en Laakvallei immers een integrale toekomstvisie uitgewerkt en goedgekeurd door de Vlaamse Overheid waarin verschillende gebruikers van de Demervallei willen samenwerken aan een meer leefbare en duurzame toekomst. Integraal waterbeheer, hermeandering, ruimtelijke ordening, toeristische ontwikkeling, duurzame landbouw en natuurontwikkeling zijn enkele van de thema’s die aan bod komen. Aan deze visie hebben ook vele van onze alumni actief bijgedragen. Tijdens een fietstocht maakten we kennis met de Demervallei en met verschillende plannen die kaderen binnen de toekomstvisie.

Alumnileden krijgen meer info per mail. Ben je geïnteresseerd om aan deze activiteit deel te nemen maar heb je nog vragen ? Stuur gerust een mail naar .

FIETSTOCHT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN, Zaterdag 21 mei 2016

onder leiding van Dany Van Uytven, geograaf en ‘ranger’ van het NPHK

We maken tijdens deze fietstocht over het hoogste deel van het Kempisch Plateau onder meer kennis met de relaties tussen ondergrond, reliëf en landschapselementen. Ook de gevolgen van krachtige rivierwerking en bewegingen langs breuken komen aan bod. Er is ook veel aandacht voor de vegetatie, zoals een bezoek aan het Heiderbos, het unieke jeneverbesbos.

De fietstocht begint en eindigt aan één van de ‘poorten’ van het NPHK (Nationaal Park Hoge Kempen): het oude Stationnetje van As (Stationsstraat 126 3665 As - GPS-coördinaten: Parking Station 51°00’20,59” NB 5°36’13,58” OL. Het café in het stationnetje gaat voor de gelegenheid voor ons open om 9u30 om eerst van een koffie te genieten vooraleer te gaan fietsen om 10u. Er is gratis parkeergelegenheid bij het station.

Stoppunten op de fietstocht:

 • As: geologische wand met Zutendaalgrind afgezet tijdens het Cromeriaan en Elsterglaciaal met cryoturbaties en podzolbodem (groeve Hermans), natuurstenen in Sint-Aldegondiskerk en Sint-Theresiakerk, de fossiele bovenloop en de asymmetrie van de valleiwanden van de Bosbeek, monument van eerste steenkoolboring door André Dumont, natuurreservaat Heiderbos (jeneverbes, rode dopheide en struikheide).
 • Klaverberg: reliëfinversie, stuifzandforten en ‘hakhoutstoven’ of ‘stobben’.
 • Opglabbeek: ven Ruiterskuilen en Celtic Fields.
 • Gruitrode-Opglabbeek: landduinen van Oudsberg.
 • Opglabbeek: Cryopediment op de linkeroever van de Bosbeek
 • As: Caelenhaeg: zijdalletje op de rechteroever van de Bosbeek

Lezingenreeks 'Mercator 500 jaar later: een nieuwe kijk op de wereld'

De eerste activiteit van 2016 bracht ons op zaterdag 30 januari 2016 samen te Leuven (locatie: Campus Bibliotheek Arenberg) voor een kennismaking met enkele nieuwe professoren in de opleiding. Maarten Loopmans, Constanza Parra en An Steegen belichten achtereenvolgens de focuspunten van hun onderzoek waarbij er tevens even aandacht wordt besteed aan de nieuwe organisatie van de lerarenopleiding. Vervolgens zullen  Arie Stoffelen, Ruth Wauters en Jente Broeckx een Afrika DoorGrondtoelichting geven over hun onderzoek. Zij wonnen  immers als masterstudent de prijs voor de beste masterthesis van Geografie. De prijs wordt hen bij deze gelegenheid overhandigd. Daarna knoopten we aan bij het Internationaal Jaar van de Bodem. In de Centrale Bibliotheek Arenberg liep de boeiende tentoonstelling over bodems in Afrika.

Lezingenreeks 'Mercator 500 jaar later: een nieuwe kijk op de wereld'

Mercator 500 jaarIn 2012 was het 500 jaar geleden dat Mercator werd geboren. Sinds de ‘gouden eeuw van ontdekkingen’ waarin Mercator leefde en waarin vooral de ontdekking van nieuwe werelden centraal stond, is er veel veranderd. De mens exploreert nu nog steeds, maar beheerst toch vooral de wereld. Dit biedt nieuwe uitdagingen voor geografisch onderzoek. De interacties tussen mens en milieu, en de daaraan gekoppelde ruimtelijke patronen, worden voor 8 actuele thema’s door experts aan u voorgesteld.

Voor meer informatie kan u terecht op: aow.kuleuven.be/geografie/mercator500jaar/

Relatie tussen geografie en ruimtelijke planning

Relatie tussen geografie en ruimtelijke planning

Onze najaarsactiviteit op 25 september 2010 had als thema de relatie tussen geografie en ruimtelijke planning. Het werd een zeer boeiende en gewaardeerde middag.

Op ontdekking in het Landschap De Liereman

Op ontdekking in het Landschap De Liereman

Op een schitterende, zonnige junimiddag verzamelden een 25-tal geografen en aanverwanten voor een bezoek aan de natuurgebieden De Liereman en De Korhaan, die samen in Oud-Turnhout een schitterend stukje beschermd Kempisch landschap vormen.

Emeritaatsviering prof. Etienne Van Hecke

Emeritaatsviering prof. Etienne Van Hecke

Op 26 september 2009 vierden de Leuvense Geografen het emeritaat van prof. Etienne Van Hecke in de Universiteitshallen.

Gentrification in de omgeving van de Sainctelettesquare in Brussel

Gentrification in de omgeving van de Sainctelettesquare

Bruno Meeus, drs. aan het Departement Aard en Omgevingswetenschappen gaf een gecommentarieerde wandeling door zijn eigen woonomgeving.

Weer & klimaat: onderzoek en toepassingen

Weer & klimaat Op 27 september 2008 liet prof. Nicole Van Lipzig ons in het Geoinstituut (Campus Arenberg) kennis maken met het wetenschappelijk onderzoek over weer en klimaat aan de KU Leuven.

[meer info]

Antwerpen per fiets of te voet

Antwerpen per fiets of te voet

Onze voorjaarsactiviteit in juni 2008 had Antwerpen als decor. Een 40tal alumni-geografen verzamelde op het Steenplein om kennis te maken met de Vlaamse metropool.

Groeve Kikbeek in Limburg

Groeve Kikbeek in Limburg

29 september 2007: een groep moedige geografen trotseert de nattigheid. De zandgroeve van Opgrimbie, een uitzonderlijk kijkvenster op de geologische geschiedenis van de Hoge Kempen, is de bestemming van deze activiteit.

Op stap in de Scheldeschorren

Op stap in de Scheldeschorren Prof. dr. Stijn Temmerman verduidelijkte ons tijdens deze wandeling, langs de Schelde in Hamme, een aantal aspecten uit zijn doctoraatsonderzoek.

[meer info]

Voorbeelden van activiteiten van overkoepelende Science@Leuven

 • Christmas lectures op zaterdagnamiddagen eind december.
 • Enkele thema's: 'Giant Crystals of Naica', 'Geovisualisation and geocomputation', 'Towards a new global energy paradigm', ...
 • Excursies naar Ethiopië, Albanië, New York, .. met sterke inbreng van geografen, geologen en biologen.
  http://wet.kuleuven.be/alumni/reizen

Top

Een forum van en voor informatie

 • Lid worden van onze vereniging laat je ook toe voeling te houden met de universiteit. Via de alumni-activiteiten blijf je op de hoogte van actueel geografisch onderzoek en weet je waar nieuwe mogelijkheden liggen. De alumnivereniging houdt er speciaal aan om mensen die recent zijn afgestudeerd een forum te bieden om beroepservaringen uit te wisselen en terug te koppelen naar de universitaire wereld. Dit soort feedback wordt steeds belangrijker: nog al te vaak wordt bij het uitbouwen van onderwijsprogramma's de beroepspraktijk over het hoofd gezien.
 • Onze vereniging is een forum voor het doorspelen van informatie. Het is immers nodig dat de geografen, als kleine groep, de rangen sluiten.
 • Voor de algemene coördinatie tussen de leden van de Vereniging is voorzitter Gert Verstraeten verantwoordelijk. De verbindingsmensen tussen universiteit en vereniging, de professoren Jean Poesen, Gerard Govers en An Steegen, zijn steeds aanspreekbaar. Jullie weten allicht dat professor Steegen een centrale rol speelt bij het doorspelen van vacante opdrachten in het onderwijs. Voor een aankondiging kan je Tom De Ryck contacteren, die het kringnieuws in het tijdschrift Science@Leuven verzorgt.
 • Emailadressen veranderen voortdurend. Help het bestuur om jouw correct emailadres of dat van andere jaargenoten door te geven aan onze secretaris Ivo Siebens. Ook via het algemeen databestand van Alumni Lovaniensis kan je dat nagaan en corrigeren. http://alum.kuleuven.be/miscellaneous/alumni-databestand

Top

Alumniprofielen

Benieuwd waar geografen en andere wetenschappers aan de slag gaan? Download hier de pdf-versie van de publicatie “Wetenschappers op de werkvloer”. Voorheen werden ook al een aantal beroepsprofielen op internet gebracht ter info voor geografie-gegadigden bij laatstejaars van het middelbaar onderwijs.

Top

Foto's van de afstuderende jaren

De Vereniging van Leuvense Geografen zorgt via Professor Steegen voor foto’s van de afstuderende ‘jaren’. Elke promovendus ontvangt deze groepsfoto, die ook een wand van het Geo-Instiuut siert.

Enkele voorbeelden:

Promotie 2015

Promotie 2009

Promotie 2009 Eerste masters in de geografie.

[meer info]

Promotie 2010

Promotie 2010 Nu de overgang naar de vijfjarige master geografie een feit werd, was er weer een echt afstudeerjaar.

[meer info]

Promotie 2006

Promotie 2006 Officiële foto van promotiejaar 2006.

[meer info]

Promotie 2007

Promotie 2007 Naar jaarlijkse gewoonte ontving de nieuwste lichting collega-geografen de officiële foto van hun promotiejaar.

[meer info]

Top

Vacatures

JobsOp de webstek van het Departement Aard- en Omgevingswetenschappen staan vacatures permanent on-line via volgende link:
http://aow.kuleuven.be/jobs

Top

Lid worden?

Wens je lid te worden van Science@Leuven of van één van haar deelverenigingen? om van alle voordel, zoals o.a. een uitnodiging voor de jaarlijkse Christmas Lecture of deelname aan een alumnireis te kunnen genieten.

Waarom zou je dus geen volwaardig lid worden van de Vereniging van Leuvense Geografen en automatisch ook van Science@Leuven en van de Alumni Lovanienses? Dan volstaat het om 25€ te storten op rekeningnummer BE07 7350 1399 5266 BIC-adres KREDBEBB op naam van de vzw Science@Leuven. Vermeld 'Lidgeld + jaar + (meisjes)naam. Dan geniet je van alle voordelen, zoals een uitnodiging voor de jaarlijkse Christmas Lecture of deelname aan een alumnireis, te kunnen genieten.

Meteen ben je ook lid van Alumni Lovaniensis, de grote gemeenschap van afgestudeerden alle faculteiten, waardoor je ondermeer recht hebt op een gratis registratie voor een bibliotheekkaart KU Leuven, prijsvermindering op een sportkaart, op cursussen georganiseerd door ICTS, op tal van culturele evenementen, kan deelnemen aan boeiende alumnireizen, enz.

Pas afgestudeerden krijgen een gratis lidkaart voor het lopende jaar aangeboden en ontvangen informatie over de komende activiteiten.

Top

Uw mening interesseert ons!

Wij trachten ook geregeld een enquête te houden die peilt naar de tewerkstellingssituatie van onze afgestudeerden, kwestie van de academische overheid op de hoogte te houden en eventuele informatie, bedenkingen, vragen enz. van de afgestudeerden door te spelen aan de 'bevoegde instanties' zoals bijvoorbeeld de Permanente Onderwijscommissie.

Top

De Vereniging van Leuvense Geografen† Modest Goossens

Priester van het bisdom Antwerpen
Professor emeritus KU Leuven


geboren te Noorderwijk op 30 november 1927
overleden te Leuven op 16 februari 2016

In memoriam Prof. em. dr. Modest Goossens

Bewerking van uittreksels uit toespraken van Prof. Dr. Herman Van der Haegen en Dirk Vanderhallen op de uitvaartdienst op 23 februari 2016.

Top

Interessante links KU Leuven

Top

Contactadres

Vereniging van Leuvense Geografen LAGT
Leuvense Alumni Geografie en Toerisme

Science@Leuven
GEO-Instituut
Celestijnenlaan 200E
3001 Heverlee
Science